Medisch

Ziekenhuisklompen binnenkort noodzakelijk met oud en nieuw

Ziekenhuisklompen

Ziekenhuisklompen zijn eigenlijk altijd nodig. Heel modieus zijn ze niet, maar ze horen bij de standaarduitrusting van ieder ziekenhuis. Straks met oud en nieuw zullen er meer ziekenhuisklompen versleten worden dan door de rest van het jaar. Waarom? En waarom verschillen ziekenhuisklompen van normale klompen?

Waarom ziekenhuisklompen in december verslijten

Het is altijd druk in een ziekenhuis, helaas. Mensen zijn nooit helemaal gezond, en sommige zelfs ontzettend ziek. Het is fijn dat ziekenhuizen bestaan om de zwakkeren op te vangen. December is de drukste maand in vrijwel alle ziekenhuizen. Soms heeft dat te maken met psychiatrische problemen – men wordt depressief van het winterweer, maar vaker heeft het te maken met somatische klachten. Kerstbomen die in de fik vliegen, obesitas die rond de kerstdagen wordt gekweekt, vingers die eraf vliegen bij het afsteken van (illegaal, veel te hard) vuurwerk… Het ziekenhuis heeft meer gewonden dan normaal, dus ziekenhuisklompen vergaan sneller door al het heen-en-weer-geren.

Verschil met gewone klompen

Ziekenhuisklompen zijn niet hetzelfde als gewone klompen. Gewone klompen komen in verschillende soorten en maten, maar de meest bekende zijn waarschijnlijk de houten boeren klompen uit het noorden van het land. Als je wel eens in Volendam, Monnickendam, Amsterdam of de Zaanse Schans bent geweest weet je zeker waar het over gaat. Je wordt ermee doodgegooid. Klompen voor in het ziekenhuis zijn speciaal gemaakt om de ergonomie van het medisch personeel te bevorderen. Verpleegkundigen en artsen sjezen van hot naar her, dus het is belangrijk dat ze goede schoenen (klompen) dragen.

Ziekenhuisklompen in het wit, rood, blauw…?

Medisch personeel heeft eigenlijk altijd een wit kostuum aan omdat je er alles op ziet. Er moet erg voorzichtig omgegaan worden met patiënten, maar ook met het personeel. Zij mogen niet in aanraking komen met lichaamssappen van patiënten, omdat het risico bestaat dat het personeel ziek wordt. Bloed, urine, sputum en ander lichamelijk materiaal kan direct gespot worden; dan trekt de verpleegkundige of arts iets anders aan. Ziekenhuisklompen zijn echter in meerdere kleuren te krijgen. Het is gemaakt van leer, wat niet intrekt. Daarbij zijn de klompen helemaal dicht aan de voorkant en open aan de achterkant, als een soort slipper. De schoenen zouden direct uitgeschopt kunnen worden als er iets ernstigs mee aan de hand is.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén