Online

Werken in de kunststofindustrie: met welke trends moet je rekening houden

De kunststofindustrie is een dynamische industrie. Er komen steeds meer duurzame producten en innovaties bij, die belangrijk zijn voor de toekomst van Nederland. Dit zijn de nieuwe trends van 2020 die belangrijk zijn voor de kunststofindustrie.

De aankomende veranderingen in de kunststofindustrie leveren niet alleen een vermindering in CO2 op, maar stimuleren ook de circulaire economie en dragen bij aan verduurzaming. Daarnaast gaat het zorgen voor meer manieren om veilig kunststof te produceren en een beter comfort van mensen. Kortom: de kunststofindustrie is een enorm interessante industrie om de uitdagingen van onze planeet aanpakken.

Trend 1: verpakte producten en verpakkingsmaterialen worden duurzamer

Zoals we al schreven is de kunststofindustrie enorm bezig met het verduurzamen. Een trend die mogelijk gaat komen is dan ook het verduurzamen van kunststof verpakte producten en verpakkingsmaterialen. Er is door NRK Verpakkingen en PasticsEurope Nederland een Materiaalverduurzamingsplan Kunststof Verpakkingen opgesteld. Hierin staan de maatregelen die er gaan komen voor de verpakkingsindustrie. Op dit moment wordt er voor 39,5% met kunststof gewerkt als het gaat om verpakkingen. Deze verpakkingen zijn er om het product te beschermen voor invloeden van buitenaf, maar ook voor transport en opslag. Er moet daarom wel goed gekeken worden naar de functie van het materiaal voordat er verduurzaamt wordt. De functionaliteiten van de verpakking blijven belangrijk. De vijf richtlijnen die verduurzaming kunnen realiseren zijn beschreven door De Routekaart. De richtlijnen zijn nu dat verpakkingen efficiënter en lichter moeten zijn (verminderen), materialen ingezameld worden voor hergebruik (recycle) en fossiele brandstoffen worden vervangen door biobased grondstoffen (vernieuwen). Daarnaast worden er nieuwe ontwerpen die hergebruik mogelijk maken gestimuleerd, waardoor er minder materiaalgebruik is en recycling hoger (herontwerp). En als laatste verpakkingen en retourverpakkingen- en systemen worden herbruikbaar gemaakt (hergebruik).

 Als er aan al deze maatregelen gewerkt wordt vindt er voortdurende innovatie plaats. Dankzij deze innovaties liggen veranderingen dichterbij ons in de toekomst dan we denken. Het Materiaalverduurzamingsplan Kunststof Verpakkingen ondersteunt de verpakkingsindustrie en bijbehorende branches in hun streven om verder te verduurzamen.

Trend 2: het gebruik van PEEK kunststof

Er gaat meer gebruik gemaakt worden van PEEK kunststof. PEEK kunststof is een ander woord voor polyetherethereton. In de afgelopen jaren is het qua populariteit enorm gegroeid, omdat het zo veelzijdig is. PEEK kunststof wordt gezien als het zogeheten high performance plastic. Het voldoet aan de hoge eisen die tegenwoordig gesteld worden aan de standaard- en technische kunststoffen. Deze kunststof is stevig en compact en kan daarnaast nauwkeurig bewerkt worden. Als je kunststof op maat nodig hebt, is PEEK daarvoor perfect. Als je kijkt naar efficiëntie en duurzaamheid is PEEK kunststof zeer geschikt om te gebruiken. Het materiaal is dan ook sterk en slijtvast. Daarnaast heeft het een goede buig- en trekvastheid. Deze kunststofsoort is bestand tegen energierijke uitstraling en is te steriliseren.

Dankzij al deze (en meer) eigenschappen van PEEK, en omdat het materiaal zo licht is en geen corrosie kent, wordt PEEK kunststof vaak gebruikt om metalen componenten te vervangen. Op dit moment wordt PEEK kunststof al gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, in defensie en in de medische wereld.

 

Comments are Closed

Theme by Anders Norén