Dienstverlening

De verschillende soorten rollenbanen

Rollenbanen worden toegepast om op een handige manier producten te verplaatsen binnen een bedrijf. Rollenbanen dragen in een bedrijf bij om het ziekteverzuim onder de werknemers te verminderen. Rollenbanen voorkomen dat werknemers moeten sjouwen om producten van de ene plaats naar de andere te brengen, zodat hun rug niet zo zwaar wordt belast. In het verleden waren werknemers vaker ziek thuis door rugklachten dan nu. Dat was vervelend voor de werknemer en werkgever. Nu tilt een werknemer het product op om op de rollenbaan te plaatsen. Daarna gaat het product naar de losplaats waar het weer van de rollenbaan wordt afgehaald.

De elektrisch aangedreven rollenbanen
Er worden ook elektrisch aangedreven rollenbanen gebruikt. Hierbij moet de werknemer het product op de rollenbaan plaatsen en daarna zal het automatisch getransporteerd worden. Werknemers moeten, ondanks dat deze rollenbanen goed zijn beschermd oppassen dat de vingers of loshangende kleren niet tussen de rollen komen. Daarom zitten er bij elektrisch aangedreven rollenbanen op meerdere plaatsen noodstoppen.

Soorten rollenbanen
In een bedrijf worden vaak meerdere soorten rollenbanen gebruikt. Vaak zijn het de vast opgestelde rollenbanen, maar je komt ook andere tegen die, indien gewenst, ook elektrisch aangedreven kunnen worden.

De rechte vast opgestelde rollenbanen
Deze soort rollenbanen worden vaak in een bedrijf toegepast. Er kunnen op deze manier gemakkelijk producten in een bedrijf worden verplaatst. Omdat bij een vast opgestelde rollenbaan de producten altijd van A naar B moeten worden getransporteerd hoeft hij niet elektrisch aangedreven te zijn. Door het aflopen van de rollenbaan zal het product automatisch voortbewegen.

Het gebruik van harmonica rollenbanen
Deze soort rollenbanen worden vooral gebruikt op die plaatsen waar de eindbestemming van het product steeds weer op een andere plaats is. Ze worden vaak in magazijnen gebruikt. Een harmonica rollenbaan kan gemakkelijk weer in elkaar worden geschoven en worden opgeborgen. Ze kunnen ook elektrisch aangedreven worden, maar ook dan moeten ze goed zijn beveiligd. Een belangrijk voordeel van deze rollenbaan is dat ze ook door een bocht opgesteld kunnen worden.

Een telescoop rollenbaan
Deze rollenbanen worden vooral toegepast wanneer de losplaats steeds veranderd. Hierbij kun je denken aan vrachtwagens. De rollenbaan kan eenvoudig langer of korter worden gemaakt. Hoe dieper men in de vrachtwagen moet zijn hoe veder de telescoop rollenbaan uitgetrokken moet worden. Lopen met een product is hierbij niet meer nodig.

Conclusie
Door het gebruik van rollenbanen is het ziekteverzuim van werknemers teruggedrongen. Omdat werknemers ook niet meer zware producten hoeven te versjouwen werken ze vaker met veel meer plezier. Dat is dus ook goed voor de werkgever.

 

Bron: www.eslogic.nl

Comments are Closed

Theme by Anders Norén