Algemeen

Zwemvest om veilig te kunnen watersporten

We hebben een fantastisch voor jaar achter de rug met veel zonuren en weinig regen. Heerlijk watersportweer dus. Er van uitgaande dat we een evenzo mooie zomer tegemoet gaan vind ik het toch goed om wat te schrijven over een essentieel onderdeel van watersport. Namelijk het zwemvest. Niks is zo veranderlijk als het weer wordt niet voor niks gezegd. Daarom is een zwemvest noodzakelijk om op een veilige manier te watersporten. Niet iedereen realiseert zich dat, maar er kunnen zich allerlei onverwachte situaties voordoen waarbij een zwemvest je leven kan redden. Wordt je tijdens het zeilen bijvoorbeeld door de giek geraakt en raak je bewusteloos te water dan kan het je leven redden. Hieronder licht ik goed de verschillen toe en de aspecten waar je op moet letten als je gaat watersporten.

zwemvest plaatje

Een reddingsvest of zwemvest?

Het verschil tussen de twee is dat een reddingsvest een kraag heeft en het drijfvermogen vooral aan de voorkant zit zodat je op je rug komt te drijven als je te water raakt. Een reddingsvest zie je ook meer bij recreatief watersporten en bij kinderen. Voor de wedstrijdwatersport zijn ze minder geschikt omdat ze minder comfortabel dragen en er weinig bewegingsvrijheid is. In de reddingsvesten is er ook nog het automatische reddingsvest. Deze zijn nog niet met drijfvermogen gevuld, maar er zit wel een patroon in die activeert als hij in aanraking komt met water. Dit reddingsvest blaast zich dus automatisch op als je te water raakt. Bij dit automatische reddingsvest is het wel belangrijk dat je het opbergt in een droge ruimte. Ruim je het op in een vochtige ruimte dan bestaat zomaar de kans dat door het vocht het automatische reddingsvest zich plotseling opblaast.

Zwemvesten voor de wedstrijdsport

Een zwemvest dat gemaakt is voor de wedstrijdsport draagt comfortabel en heeft een goede pasvorm. Hierom is het eerste onderscheid de dames en heren modellen. Hierin zit een duidelijk verschil. Vaak wordt als materiaal neopreen gebruikt als materiaal om een zwemvest te maken. Dit is hetzelfde materiaal als waar wetsuits van gemaakt zijn. Voordeel hiervan is dat het elastisch is en dus veel draagcomfort biedt en dat het je lichaamswarmte vasthoudt. Naast neopreen zie je ook vaak nylon. Verder zijn er verschillen tussen een zwemvest wat je voor bijvoorbeeld waterskiƫn en wakeboarden gebruikt of dat het voor wedstrijdzeilen is. Bij de eerste is bewegingsvrijheid nog meer van belang en daar zijn deze zwemvesten voornamelijk op gemaakt.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén