Algemeen

Welke dakisolatie mogelijkheden zijn er?

Naast spouwmuur- en vloerisolatie is dakisolatie een populaire vorm van isolatie. Warme lucht is lichter dan koude lucht en stijgt daarom op. Zo kan maar liefst 25% van de warmte verloren gaan door een slecht geïsoleerd dak. Sinds de energieprijzen jaarlijks lijken te stijgen kunt u de investering al relatief snel terugverdienen. Op een 2 onder 1 kap woning bespaar je al gauw 700 euro per jaar met een goed geïsoleerd dak

Materialen dakisolatie

Tegenwoordig zijn er verschillende materialen op de markt waarmee uw dak geïsoleerd kan worden. De materiaalkeuze is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is niet elk materiaal geschikt om te gebruiken bij bepaalde daken. Een veel gebruikte vorm van dakisolatie is glaswol. Glaswol is extreem licht van gewicht, het heeft een goede isolatiewaarde en is daarnaast goedkoop in aanschaf. Echter kan glaswol alleen geplaatst worden wanneer er een onderdak aanwezig is. Zo moet de binnenzijde afgewerkt worden met een dampscherm, dit voorkomt dat het glasvorm vocht opneemt.

Heeft u geen onderdak? Dan kunnen isolatieplaten misschien een geschikte mogelijkheid voor u zijn. Waar glaswol veel ruimte in beslag neemt zijn isolatieplaten slechts een paar centimeter dik.

Wanneer u ook uw woning ook wilt isoleren tegen geluid van buiten, dan is rotswol misschien een geschikte optie voor u.

De laatste mogelijkheid is pur. Het wordt in vloeistof tegen het dak gespoten waarna het meteen uitzet. Het grote voordeel van pur is dat gaten en kieren compleet gedicht worden, dit komt de isolatie ten goede. Echter is het wel relatief duur ten opzichte van de bovenstaande mogelijkheden.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om dit zelf te doen, zo komen er gevaarlijke gassen vrij tijdens het spuiten.

Plat of schuin dak

Qua isolatiemogelijkheden zijn er nog wel wat verschillen tussen een plat óf schuin dak. Zo wordt bij een schuin dak meestal de binnenkant geïsoleerd. Dit is gemakkelijker dan de buitenkant van een schuin dak. Wanneer u de buitenkant van een schuin dak wilt isoleren moeten meestal de dakpannen tijdelijk verwijdert worden. De bovenkant van een plat dak is daarentegen makkelijker te isoleren. Hierbij worden er platen op het dak gemonteerd die gemaakt zijn van isolatiemateriaal. Om te voorkomen dat deze platen losraken tijdens windachtige weersomstandigheden komt hier vaak een laag grind óf tegels overheen.

Naast dakisolatie zijn er ook andere mogelijkheden om uw woning mee te isoleren. Andere populaire vormen van isolatie zijn spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén