Algemeen

Wat kan je doen als er is ingebroken in je woning?

Inbraak

Een inbraak in huis vormt voor veel mensen een grote nachtmerrie. Dit komt onder meer door het feit dat inbrekers steeds gewelddadiger te werk gaan bij inbraken. Inbrekers gebruiken geweld om het slot te forceren of je deur open te breken en om je ervan te weerhouden, hulp in te schakelen van anderen. Daarbij is de kans groot dat er bij een inbraak dierbare en waardevolle voorwerpen worden onteigend. Denk aan dierbare sieraden, fraaie verzamelingen, enzovoorts. Het maakt het beveiligen van je woning steeds belangrijker!

 

Mocht je ondanks een goede beveiliging toch te maken krijgen met een inbraak, dan zijn er een aantal stappen die je dient te ondernemen. In dit artikel vertellen we in samenwerking met een slotenmaker uit Almere meer over de uren na een inbraak. Voor veel mensen zijn dit lastige uren, waardoor het fijn is om een stappenplan achter de hand te hebben.

 

Stap 1: maak voldoende foto’s van inbraakschade

Bij een inbraak wordt in veel gevallen inbraakschade aan je woning veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een geforceerd slot, waarbij de kleine onderdelen van het slot beschadigd zijn geraakt. Of wat te denken van beschadigde kozijnen, als gevolg van een deur die met een koevoet opengebroken is? Het herstel van deze inbraakschade wordt doorgaans vergoed door je verzekeraar. Maak voldoende foto’s om het declareren van de kosten voor het herstel hiervan makkelijker te maken.

 

Stap 2: bel de politie om aangifte te doen

Vervolgens is het zaak om aangifte te doen bij de politie. Om de kosten voor het herstel van de inbraakschade vergoed te kunnen krijgen, is een ingevuld aangifteformulier een vereiste. Voor het doen van aangifte kun je bellen naar 0900-8844, waarna de politie bij je thuiskomt om eventuele sporen veilig te stellen. Mocht je vermoeden dat de inbreker nog in de buurt van je woning is, kun je 112 bellen.

 

Stap 3: een slotenmaker inschakelen

Tot slot is het raadzaam om de hulp van een slotenmaker in te schakelen. Een slotenmaker kan de inbraakschade herstellen, zodat je met een veilig gevoel kunt gaan slapen. Vrijwel ieder slotenmakerbedrijf biedt een spoeddienst aan. Deze dienst is 24 uur per dag te bereiken, waardoor je ook in de avonden en zelfs ’s nachts geholpen kunt worden na een inbraak in huis. Het is raadzaam om de woningbeveiliging nog eens extra na te lopen, om een nieuwe inbraak te voorkomen.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén