Algemeen

Wanneer heb je een digitale tachograaf nodig voor je bedrijf

Op het moment dat je gebruik maakt van commerciële voertuigen die meer dan 3,5 ton wegen dan ben je verplicht om een digitale tachograaf in deze voertuigen te installeren. Een digitale tachograaf wordt aangesloten op de versnellingsbak en de chauffeur van het voertuig kan er zijn digitale bestuurderskaart insteken. Het is verplicht bij Europese wetgeving om deze digitale tachograaf te installeren en zo te registreren hoeveel uren je chauffeurs rijden en rusten. Dit wordt allemaal geregistreerd op de digitale bestuurderskaart en zo kan gecontroleerd worden of de bestuurders zich aan de Europese rij- en rusttijdenwet houden. Er is een minimaal hoeveelheid rusttijden die per week en dag moeten worden aangehouden en tevens een maximaal aantal uren dat er dagelijks en per twee weken gereden mag worden door je chauffeurs.

Een digitale tachograaf en een fleet management systeem

Je kunt tegenwoordig je digitale tachograaf koppelen aan je fleet management systeem. Dit biedt vele voordelen voor zowel je logistieke bedrijfsprocessen als je chauffeurs. Door gebruik te maken van fleet management tracking software zorg je ervoor dat je logistieke bedrijfsprocessen een stuk productiever en efficiënter verlopen. Je kunt de digitale gegevens van je digitale tachograaf op deze manier gelijk real time bijhouden en opslaan. Bij Europese wetgeving is het verplicht om eens per 28 dagen de bestuurdersdata uit te lezen en eens per 56 dagen de voertuigdata. Op het moment dat je dit real time opslaat weet je zeker dat je aan deze Europese verplichtingen voldoet. Het helpt tevens om te controleren of je chauffeurs zich daadwerkelijk aan de rust- en rijtijdenwet houden om zo fikse boetes te voorkomen. Als ze dit namelijk niet doen dan valt dit onder een economisch delict.

De voordelen van een fleet management systeem

Een fleet management heeft zeer veel voordelen voor je bedrijf. Het zorgt ervoor dat je real time kan controleren of je chauffeurs zich aan de wetgeving houden, maar tevens of ze bijvoorbeeld roekeloos rijden. Hierdoor kun je zorgen dat er een veiligere werkomgeving gecreëerd wordt. Tevens kun je gelijk inspringen als er zich een incident voordoet en de planning hier direct op aanpassen. Je krijgt namelijk real time de exacte locatie van je voertuigen door. Ook krijg je de huidige status van onderhoud van je voertuigen te zien. Dit kun je makkelijk meenemen in de planning en tevens verleng je de levensduur hierdoor. Als laatste spaar je ook nog eens brandstofkosten uit en kun je er verzekerd van zijn dat je rapportages verbeterd worden.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén