Algemeen

Steiger kopen

Je wilt een steiger kopen omdat je op hoogte wilt werken. Welke steiger koop je dan? Ga je een stalen steiger kopen, een gevelsteiger kopen of is het toch beter om een systeemsteiger te kopen? Het kan een lastige keuze zijn om de juiste steiger te kopen, want het aanbod steigers mag best indrukwekkend genoemd worden. Lees hier meer over welke steiger het beste is voor jouw klus, zodat een steiger kopen een makkelijker proces wordt.

Stel jezelf een aantal vragen voor je een steiger koopt

In de zoektocht naar de juiste steiger, is het verstandig om eerst een aantal vragen voor jezelf op papier te zetten. Vragen als: waarvoor ga je de steiger gebruiken? Ga je binnen of buiten aan het werk? Ga je de steiger vaak en intensief gebruiken of maar zelden? En op welke werkhoogte wil je gaan werken? De grootste twijfel bij een aankoop van een steiger, is de twijfel tussen een kamersteiger of een rolsteiger. Bovenstaande vragen kunnen je verder op weg helpen om tussen deze twee te kiezen.

Werken net even boven je macht

De kamersteiger wordt ook wel vouwsteiger genoemd, dit is een steiger die je heel gemakkelijk kunt inklappen door het onderste vouw-gedeelte van de steiger. Dit is ook de reden waardoor deze steiger weinig ruimte in beslag neemt. Het is vooral een geschikte steiger voor klusjes  in huis, zoals het schilderen van de plafonds en muren. Maar ook voor stukadoorswerk is het een goede keuze. Deze steiger zet je gemakkelijk in je eentje op en past qua breedte vaak gemakkelijk door elke deur. Voor werkzaamheden die net even boven je macht liggen, is het een goede keuze om deze steiger te kopen. De steiger is voorzien van zwenkwieltjes die niet in hoogte verstelbaar zijn. Koop je een basisuitvoering, dan kun je die later eventueel uitbouwen met kant en klare onderdelen.

Rolsteiger buiten, kamersteiger binnen

Rolsteigers zijn geschikt voor buiten en vaak gaat het dan om werkzaamheden van zes tot twaalf meter. In beginsel lijkt deze steiger op de vouwsteiger, maar schijn bedriegt. Wanneer je deze steiger koopt, zal je altijd iemand in de buurt moeten hebben om je te helpen bij de opbouw, wat bij de kamersteiger niet het geval is. Een ander verschil is dat de zwenkwieltjes van de rolsteiger, in tegenstelling tot de kamersteiger, wel in hoogte verstelbaar zijn en de rolsteiger veel beter bestand is tegen de regen en wind. Weerselementen die de kamersteiger juist onbruikbaar maken. Je kunt dus stellen dat je de rolsteiger ideaal is voor buiten werkzaamheden en de kamersteiger bij voorkeur binnen gebruikt wordt.

Denk na over de platform lengte en de steigerbreedte

Een steiger kopen houdt ook in dat je moet nadenken over de platform lengte en de steigerbreedte. Je kunt ervan uitgaan dat hoe langer en breder een steiger is, hoe meer werkruimte je creëert op hoogte. In de smalle uitvoeringen gebruik je vaak een platform, op een bredere kun je er twee naast elkaar kwijt. Het algemene advies is om je te verdiepen in de werk- en platformhoogten alvorens je een steiger koopt. En besef je dat je alle steigers in een later stadium nog kunt uitbouwen.

Denk aan de veiligheid

Let bij een steiger kopen zeker op eventuele veiligheidscertificaten. Die steigers verdienen absoluut de voorkeur. Werken op hoogte betekent toch meer risico’s en hoe veiliger de steiger, hoe kleiner de kans op ongelukken. Verdiep je na aankoop ook altijd eerst in de werkwijze van de steiger.

 

Comments are Closed

Theme by Anders Norén