Algemeen

Soorten etiketten en hun toepassing

Het eerste zelfklevende etiket is gemaakt in 1935. Dit etiket werd gemaakt door Stanton Avery. Koop je vaker etiketten, dan zal deze naam je waarschijnlijk bekend voorkomen. Vandaag de dag worden er namelijk nog steeds etiketten verkocht van het merk Avery.

Door de jaren heen zie je verschillende doeleinden van het gebruik van een etiket. Waar eerder in supermarkten de producten werden voorzien van kleine prijsetiketten, zie je tegenwoordig vaker etiketten terug op bijvoorbeeld poststukken en verzenddozen. Dit komt door vervangende producten zoals prijskaartjes, maar ook door de ontwikkeling van het etiket zoals weerbestendige etiketten.

Welke soorten etiketten zijn er?

De etiket heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er diverse etiketten te koop. Zo zijn er verschillende formaten etiketten, gekleurde etiketten en worden etiketten gemaakt van verschillende materialen. Hier vind je een paar veelgebruikte etiketten:

  • Universele etiketten: deze veelzijdige etiketten zijn vaak te bedrukken met je eigen printer of kopieermachine. Let bij de aanschaf goed op de afmeting die je wilt hebben. Vaak worden de universele etiketten namelijk als A4 formaat aangeleverd, zodat de vellen etiketten makkelijk door de printer kunnen. Het aantal etiketten op een vel verschilt hierin.
  • Adres- en verzendetiketten: waar men vroeger een pen of dikke stift gebruikte om een adres op een verzenddoos te schrijven, is een bedrukte etiket tegenwoordig netter en gebruikelijker. Vaak zijn deze etiketten van polyester gemaakt. Dit zorgt dat jouw pakket vertrekt met een stevig etiket.
  • Media- en CD-etiketten: deze etiketten zijn ideaal om bijvoorbeeld je CD, DVD of harde schijf te merken met de inhoud. Zo weet je snel wat er op de schijf staat. Daarnaast ziet het er professioneel uit!

Hoe maak je etiketten?

Kies in de eerste plaats de juiste etiketten. Bepaal wat de juiste etiketten zijn door te weten waarvoor je ze gaat gebruiken. Heb je etiketten nodig die tegen verschillende weersomstandigheden moeten kunnen? Is het puur voor het etiketteren van archiveringsmiddelen? Als je de juiste etiketten hebt gekocht, dan komt de volgende stap. Dit is het kiezen van het juiste template. Dit is een vast sjabloon voor de opmaak van de etiketten. Zo voorkom je dat je niet eerst een half pak etiketten verspeelt met het zoeken naar de juiste positionering van je bedrukking. De templates voor etiketten vind je vaak op de website van de fabrikant van de etiketten, zoals bij Avery of Herma. Daar kan je een template voor bijvoorbeeld Microsoft Word downloaden. Heb je een doos met huismerk etiketten? Vraag dan naar de templates bij de verkoper. De laatste stap is niet meer dan het opmaken van je etiketten en dan: printen maar!

Comments are Closed

Theme by Anders Norén