Algemeen

Het aanschaffen van een wimpel

Een wimpel is ontzettend ouderwets. Het is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd. Hij hangt geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen. De lengte van een wimpel is meestal iets groter dan de diagonaal van de vlag die doorgaans aan de mast wappert. Er kan gekozen worden om alleen de wimpel op te hangen. Je kan hem ook laten hangen in combinatie met een vlag. Wimpels zijn beschikbaar in verschillende soorten, maten en kleuren. Zo kan je bij verschillende winkels nog wimpels kopen met de Nederlandse vlag, een oranje wimpel en zelfs wimpels van alle twaalf de provincies van Nederland. Met een wimpel kan je dus wel zo te zeggen een vlaggenmast helemaal afmaken. Het is ontzettend ouderwets, maar het bestaat zeker nog.

Groottes wimpels

Het is wel vanzelfsprekend dat er verschillende soorten en maten wimpels te koop zijn voor je vlaggenmast. Het hangt ook een beetje af waar je de wimpel precies voor wilt gaan gebruiken of beter gezegd: welke boodschap je er mee over wil brengen.

Waar komt de wimpel vandaan?

De eerste wimpel stamt uit de periode van Willem I der Nederlanden, waar deze kleine oranje vlag diende als nationaal icoon naast de gewone Nederlandse vlag. De oranje wimpel is bijzonder. Rijksgebouwen gebruiken deze namelijk in combinatie met de Nederlandse vlag gebruikt bij vaak feestelijke gebeurtenissen. Je kan bijvoorbeeld denken aan een huwelijk, verjaardagen maar ook geboorte. Dit geeft ook wel weer aan hoe ouderwets een wimpel is. Dit is dan ook de reden dat het voor vele nog erg belangrijk is, ook al is het niet meer zo’n bekend concept.

Verschillende ophangsystemen

Alsof het nog niet gekker kan: verschillende ophangsystemen. De meest normale manier is dat de wimpel horizontaal wordt opgehangen aan de vlaggenmast. Daarnaast is het ook mogelijk om deze verticaal aan de mast te bevestigen. Hierdoor heb je wel een dwarsstokje nodig, zodat de wimpel recht langs de mast kan hangen. Je hebt er dus een extra attribuut voor, maar hierdoor heb je wel meer mogelijkheden. Let er wel op dat de wimpel in dit geval langs de mast kan gaan draaien en bij hevige wind het dwarsstokje tikkende geluiden kan afgeven. Dus niet schrikken: dit is een normaal geluid. Dit is wel een reden om je aan te raden om de wimpel alleen op deze manier op te hangen als je buren een stukje verder weg wonen. Het zou dus kunnen dat het een beetje overlast verzorgd.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén