Algemeen

Eigen baas, ben jij er klaar voor?

ondernemerschap

Vaak kriebelt het wel om voor jezelf te beginnen, maar durf je deze grote stap nog niet te zetten. Er komt veel bij kijken wat je allemaal moet regelen en je krijgt met veel verantwoordelijkheden en risico’s te maken. Maar laat je hier niet door tegenhouden. Als je je goed voorbereidt en je goed laat informeren weet je precies wat je te wachten staat. Een notaris kan je bij veel zaken helpen.

 

Welke rechtsvorm past bij mij?

Een eenmanszaak, een vennootschap onder firma, een besloten vennootschap of een stichting? Je kunt uit verschillende rechtsvormen kiezen. Welke rechtsvorm de beste optie is, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie, wat je precies gaat doen binnen je onderneming en hoe je de aansprakelijkheid vast wil leggen. Al deze keuzes hebben ook weer invloed op de fiscale gevolgen. Ga langs bij je notaris om dit allemaal op een rijtje te zetten. Met alle juiste informatie kunnen jullie een passende keuze maken.

 

Het wordt… een besloten vennootschap

Kies je voor een besloten vennootschap dan moeten er statuten worden opgemaakt en er moeten aandelen uitgegeven worden. Ook hierin begeleidt de notaris je. De notaris helpt bij het samenstellen van de inhoud van de statuten. Denk er bij het uitgeven van aandelen aan om ook te letten op mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Heb je bijvoorbeeld nog het plan om samen te werken met meerdere vennoten? Dan is het handig om te kiezen voor een aantal aandelen dat makkelijk te delen is.

 

Denk ook aan je privésituatie

Natuurlijk is het belangrijk dat je onderneming op de juiste manier is opgericht en dat je zo min mogelijk risico loopt. Vergeet daarnaast ook niet om te kijken naar je persoonlijke situatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je onderneming wanneer je overlijdt? En als je trouwt, mag je partner dan meedelen in de winst van je onderneming of juist niet? Het opstellen van testamenten en eventueel huwelijkse voorwaarden past ook bij een goede voorbereiding op een succesvolle onderneming.

 

Ben jij klaar voor het ondernemerschap, maar zoek je nog begeleiding om de laatste stap te nemen? Twijfel dan niet en laat je informeren door je notaris. De Kerf & Van Sprang notarissen heeft veel ervaring in deze begeleiding en adviseert je graag. Bekijk onze website voor meer informatie over alle zaken omtrent ondernemerschap

Comments are Closed

Theme by Anders Norén