Algemeen

Door een rollator meer vrijheid

Mijn buurvrouw is een vrouw op leeftijd. Een aantal jaar terug verloor zij haar man maar na een kort rouwproces pakte zij het leven weer op. Helaas heeft ze 6 weken geleden haar heup gebroken door een val van de trap. Mijn buurvrouw is van zelfstandig naar zorgbehoevend geworden. Mijn buurvrouw ziet alles nuchter in gelukkig. Inmiddels help ik haar al een aantal jaar met klusjes rondom het huis en doe ik boodschappen voor haar. Nu vroeg ze mij om te kijken naar rollators en gaf aan welk budget zij over heeft voor dit hulpmiddel.

 

 

Een hele zoektocht

Via de thuiszorg kreeg ik de mededeling dat ik een rollator voor haar zou kunnen huren. Na een korte berekening kwam ik erachter dat dit vele malen duurder zal zijn dan dat er gewoon een rollator gekocht zou worden. Een rollator huren heeft namelijk, buiten de kosten om, ook nog meerdere consequenties. Je moet je aan meerdere richtlijnen houden en nog eens je gehele medische dossier afgeven. Dat is vaak een heel boekwerk wat je dan ook nog eens moet invullen. Er gaat dus veel tijd in zitten en gezien het feit dat mijn buurvrouw de rollator snel nodig heeft, was dit allemaal geen optie. De wachttijd bij een verhuurbedrijf bedraagt al snel 14 dagen.

 

 

Haar vrijheid is weer een stukje terug

De gekochte rollator werd netjes thuisgebracht en op de maat van haar ingesteld. Een vriendelijke man nam de tijd voor haar gelukkig. Nu zie ik haar weer voorzichtig aan rond lopen in huis. Ze moet nog wel erg wennen aan de kar voor haar voeten. Ze heeft vooral moeite met tussen de banden lopen. Toch merkt ze, en geeft zij ook aan, toch een stuk vrijheid terug te hebben gekregen. Nu kan ze zelf naar de keuken lopen om wat drinken te pakken, dit was eerst gewoon niet meer mogelijk. Ze vroeg zelfs of ik haar binnenkort mee naar de supermarkt mee wilde nemen, dit is al een hele tijd geleden voor haar. Haar hele houding en stemming is overigens ook veranderd. Doordat ze nu minder hoeft te vragen om hulp is ze er een stuk vrolijker op geworden. Eerst was ze wat ingetogen en stil. Nu heeft zij praatjes voor 10! Het is erg fijn om te zien dat ze zo is veranderd door een klein hulpmiddel. Voor volgende week staat de afspraak om naar de supermarkt te gaan, ze kan bijna niet meer wachten.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén